Cum obținem permisul de conducere german? (Clasa B)

În articolul de față analizăm situația în care noi nu avem permis românesc sau alt permis recunoscut în Uniunea Europeană și respectiv trebuie să obținem unul nou.

În Germania șofatul este abordat foarte serios și respectiv procedura de obținere a permisului este destul de îndelungată și costisitoare. Bineînțeles și cerințele atât pentru examenul teoretic cât și pentru cel practic sunt mari.

Să o luăm de la început: Cum începem ?
Căutăm o școală de șoferie

Principiile de selectare a școlii de șoferie sunt diferite, dar de obicei ne orientăm spre școlile care se află în apropierea noastră. E important să alegeți o școală care nu se află departe de locul unde trăiți sau lucrați, întrucât o să trebuiască să mergeți la orele de teorie, la pre-examene, o să aveți nevoie de certificate de la școală și bineînțeles e important să puteți ajunge repede și ușor la școală.

Atunci când alegem școala putem să comparăm și prețurile diferitor școli, dar de obicei prețul diferă foarte puțin, asa că în mod normal nu e un criteriu important.
Înainte de a vă înregistra, căutați pe internet ce scriu alți oameni despre experiența lor la școala dată.

Pașii următori: Orele de teorie (Theoriestunden); Cursul de prim ajutor medical (Erste Hilfe Kurs); Examenul teoretic (Theoretischeprüfung); Orele practice (Fahrstunden); Examenul practic (Praktischeprüfung)

Kurse Erste Hilfe - KölnDupă ce am găsit școala și ne-am înregistrat (pentru înregistrare avem nevoie doar de un act de identitate european sau care atestă dreptul a de a lucra și trăi în UE) de la școală o să ni se spună să facem cât mai curând cursul de prim ajutor medical.

Cursul de prim ajutor medical (Erste Hilfe Kurs) are loc pe parcursul unei zile – durează între 6 și 8 ore și poate fi făcut în weekend. Deseori aceste cursuri au loc și la școala de șoferie, trebuie doar să întrebați la școală în care zile se va organiza cursul dat. Tot în cadrul cursului de prim ajutor medical aveți posibilitatea să faceți testul de vedere și o fotografie necesară ulterior pentru înregistrarea la Biroul pentru Trafic Rutier.

După ce v-ați înregistrat la școală, ați făcut cursul de prim ajutor medical, testul de vedere și aveți fotografii tip pașaport, vă înregistrați la Biroul pentru Trafic Rutier din regiune (Strassenverkehrsamt). Adresa o puteți găsi pe internet sau întrebați la școala de șoferie. Înregistrarea la Biroul pentru Trafic Rutier este necesară pentru a putea trece examenul teoretic și practic. Fără această înregistrare este imposibil să participați la examene. Este bine să faceți înregistrarea imediat după ce v-ați înscris la școală, întrucât procesarea datelor poate dura între 2 și 6 săptămâni.

Orele de teorie (Theoriestunden)

Este obligatoriu să mergeți la 14 ore de teorie. De cele mai multe ori, școlile de șoferie au un program foarte flexibil, astfel aveți posibilitatea să le faceți atât în prima jumătate a zilei cât și seara. Orele de teorie de obicei au loc în limba germană, totuși nu trebuie să vă faceți o mare problemă din asta, întrucât la orele de teorie nu este necesară participarea activă, ci pur și simplu să ascultați ce spune instructorul și să semnați că ați fost la ore.

Cum ne pregătim pentru examenul teoretic?
fuehrerschein_rumaenischAtunci când vă înregistrați la școală primiți informația pentru a descărca gratuit o aplicație prin intermediul căreia vă puteți pregăti pentru examen. Aplicația poate fi descărcată pe computer, telefon, tabletă. Partea bună este că vă puteți pregăti de examenul teoretic și îl puteți susține inclusiv și în limba română. Este important doar să informați reprezentanții la școală în care limbă o să susțineți examenul.

Cum și unde susținem examenul teoretic?

După ce v-ați pregătit suficient, trebuie să mergeți la școală pentru un pre-examen teoretic (Vortest). Dacă treceți testul cu succes, școala o să vă dea un certificat cu care puteți susține examenul teoretic oficial. Tot de la școală o să vi se dea o listă cu locurile în care puteți susține examenul dat. Nu este necesar să faceți o programare în prealabil. Mergeți direct la centrul de examinare în orele de lucru indicate. În mod neapărat luați cu voi pașaportul, permisul de ședere (în funcție de caz) și certificatul de la școală.

Orele practice (Fahrstunden)

Conform regulamentului, sunteți obligați să luați cel puțin 12 ore. Totuși, dacă nu aveți experiență de șofat, 12 ore nu sunt suficiente. Mai mult ca atât, deseori instructorii în mod intenționat o să vă sugereze să luați mai multe ore pentru a le plăti mai mult.

Examenul practic (Praktischeprüfung)

După ce ați trecut cu succes examenul teoretic și ați luat orele practice, instructorul o să programeze o zi pentru examenul final. Examenul practic durează 45 minute. Examinatorul o să stea pe bancheta din spate și o să vă indice în ce direcție să mergeți, urmărind cu atenție dacă respectați toate semnele și conduceți conform regulamentului. În cazul în care ați trecut examenul cu succes, examinatorul o să vă dea permisul de conducere imediat. În cazul în care examenul a eșuat, o să trebuiască să mergeți la un nou examen care poate avea loc nu mai devreme de 3 saptămâni de la ultimul examen eșuat. Plus la asta, trebuie să achitați și o taxă adițională.

Aveți întrebări cu privire la acest subiect? Scrieți-le în comentarii. Răspundem cu mare drag.

Vreți să fiți notificat când postăm noi articole ? E simplu !

Apreciați pagina noastră de Facebook :

https://www.facebook.com/The-Hoinarii-1820596351493017/

SURSE FOTO:
http://fahrschule-plett.de/
http://drk-hohenlohe.de/

34 de gânduri despre ”Cum obținem permisul de conducere german? (Clasa B)

  1. Lilia zice:

    Buna ziua,
    Spune-ți-mi va rog, in cazul in care avem un permis de conducere NON UE (moldovenesc) si l-am transcris in românesc (UE), 1) mai este el valabil și putem circula cu el fără restricții, 2) precum și face o școala pentru adăugarea unei noi categorii, sau odată fiind transcris din MD in Ro permisul rămâne a fi nevalabil?
    Va mulțumesc anticipat!

    Apreciază

    • thehoinarii zice:

      Buna Lilia! De fapt permisul moldovenesc transcris in românesc nu este valabil în Germania mai mult de 6 luni. Permisul românesc este valabil în UE doar în situația în care șoferul a mers la școala de șoferie în România și a suținut examenele la o instituție din România.

      Apreciază

  2. Maxim zice:

    Buna! După cum am înțeles permisul moldovenesc care a fost transformat în acel romanesc nu este recunoscut în Germania mai mult de 6 luni. Intrebare: cum vor ști politia germana ca eu sunt în Germania mai mult de 6 luni? Încă o intrebare: cat e de sigura aceasta informație? Eu când am suna la un minister în România pentru ca sa intreb, mi s a spus ca orice act emis și recunoscut de românia este valabil și în UE. Nu țin minte la ce minister m a redirecționat ambasada României din Berlin. Dacă e absolut sigura informația, unde as putea s-o verific pentru mine sau unde as putea sa ma duc sa intreb? La Bürgeramt? Merci mult! Maxim

    Apreciază

    • thehoinarii zice:

      Buna! Prețurile diferă în general de la un land la altul si de la o școală la alta. In NRW spre exemplu, prețul aproximativ este de 1.500 EUR. Totuși ,
      în cazul începătorilor, prețul poate ajunge până la 2.000 EUR, în dependență de numărul de ore practice de care aveți nevoie.

      Apreciază

  3. andrei zice:

    Buna ziua: Ajutati-ma va rog ,cum se numeste programa de pe net pentru pregatirea examenelor (biletele) teorie in limba romina pentru permisul german.Multumesc.

    Apreciază

  4. Mihail Cogilnicean zice:

    Salut,informatia data este pt persoanele care nu au permis,nici moldovenesc….in caz ca am permis moldovenesc,eu sunt obligat tot sa merg la orele se teorie sau pot sa invat si acasa?

    Apreciază

  5. Viorica Robina zice:

    Buna dimineata , eu sunt instructoare Auto in Germania, daca doriti ajutorul meu pentru obzinerea permisului de conducere cat B , ma puteti contacta. Va multumesc si va doresc mult succes

    Apreciază

  6. Daniela zice:

    Salut…..o intrebare care ma macina tare este urmatoarea:cum este cu legea aia in care tu esti cetatean roman si ai adresa permanenta in Germania si vrei sa mergi in tara ta pentru a lua permisul de conducere?

    Apreciază

  7. Milka zice:

    Buna….am inceput sa skimb permisu MD in DE e permis veki de cel mare are asta vre-o importanta? Kind am dus toate actele la zulassum ca sa astept vèrificarea sau permisiunea de ami skimba permisu mi s-au luat toate actele le-au oprit la ei. E corect asa? Cine imi poate spune cit timp dureaza ca sa vina raspuns de la zulassum? Merci :*

    Apreciază

    • Viorica Robina zice:

      Buna dimineata, in General nu, dar acum depinde ce doritisa spuneti cu : sa nu fac scoala. Daca aveti acest permis de obicei cand doriti sa il preschimbati primiti paragraful 31. Aceasta inseamna ca intr-adever nu trebuie sa faceti intr-o scoala cele 14 ore de teorie si nci ore de practica. Aceasta scoala o veti folosi numai pentru examene, nu aveti nevoie de la scoala de nici o dovada precum ca ati facut ceve ore. daca mai aveti intrebari ma puteti suna cu drag, 01721411140. O zi minunata si mult succes.

      Apreciază

  8. Alex zice:

    Salut! Am avut permis de conducere moldovenesc cu categoriile A.B.C.D.E. Am susținut examenele în Germania cu bine pentru klassa B și acum am un nou permis de conducere numai cu klasa B, acum aș dori să obțin și klassa D știe cineva care este procedura mai departe cît costă și dacă tot sunt scutit de orele practice și teoretice?

    Apreciază

  9. Ionut zice:

    Buna,am o întrebare. Dacă nu stăpânești limba germana prea bine( doar chestiile esențiale) te poți înscrie la o școala? Este nevoie multă de comunicare cu instructorul?

    Apreciază

  10. sofia zice:

    am avut examenul de praktica, nu la-am sustinut… am auzit de la altii ka nu-l pot sustine nici din a 4-a oara. Am impresia ka skoala de soferie si examenatorul de la TÜV vor sa faka bani kit mai multi ku noi. am dat aproape 2000 euro, nu stiu ce sa mai fac….

    Apreciază

Lasă un comentariu