Permisul românesc eliberat pe baza celui moldovenesc. Cât timp este valabil în Germania?

O întrebare foarte frecventă în ultimul timp ține de validitatea permisului de conducere românesc eliberat pe baza celui moldovenesc. Mulți dintre noi se întreabă cât poți conduce în Germania cu acest fel de permis? Cât de mult nu ne-ar plăcea nouă această realitate, cu permisul românesc eliberat pe baza celui moldovenesc, putem conduce legal în Germania doar 6 luni.

Situația noastră, a moldovenilor, nu este unică în UE. Cu aceeași problemă se confruntă și alte țări. De exemplu Spania și Portugalia eliberează permise de conducere fără nici un examen pentru persoane din America de Sud care își redobândesc cetățenia spaniolă sau portugheză. Franța face același lucru pentru persoane din Africa de Nord care primesc cetățenia franceză. Aceste persoane dorind să lucreze în Germania și având permis de conducere spaniol, portughez sau francez, la fel o să-și perfecteze permisul de conducere german.

Permisul UE este recunoscut în Germania doar în cazul în care școala de șoferie și examenele au fost trecute într-o țară UE. În cazul nostru, mulți dintre noi au mers la școală și am susținut examenele în Republica Moldova. Respectiv, permisul nostru românesc nu este valabil mai mult de 6 luni.

Ce facem în această situație?

În primul rând permisul trebuie tradus și clasificat la ADAC. Traducerea și clasificarea durează aproximativ o săptămână și costă 45,00 EUR pentru memmbrii ADAC și 55,00 EUR pentru cei care nu sunt membri ADAC. Prețurile pot să difere un pic de la regiune la regiune.

Între timp, în mod neapărat ne înregistrăm la o școală de șoferie, trecem cursul de prim ajutor medical (Erste Hilfe Kurs) și testul de vedere (Sehtest).

Partea bună este că nu trebuie să mergem la orele teoretice și nici la cele practice. Este suficient doar să trecem examenul teoretic și cel practic. Pentru a susține examenul teoretic ne putem pregăti independent. Descărcăm aplicația necesară și ne pregătim până simțim că am avea sorți de izbândă.

Pentru examenul practic, nu suntem obligați să luăm ore de șoferie. Cu toate aceastea, majoritatea școlilor o să ne recomande să luăm cel puțin câteva ore pentru ca instructorul să ne explice careva chestii adăugătoare, la care ar trebuie să atragem atenția în timpul examenului.

Pentru informație mai detaliată despre examenul teoretic și cel practic puteți consulta articolul:https://thehoinarii.wordpress.com/2017/02/05/cum-obtinem-permisul-de-conducere-german/

Succese mari tuturor!

Aveți întrebări cu privire la acest subiect? Scrieți-le în comentarii. Răspundem cu mare drag.

Vreți să fiți notificat când postăm noi articole ? E simplu !
Apreciați pagina noastră de Facebook :
https://www.facebook.com/The-Hoinarii-1820596351493017/

SURSA FOTO:http://cdn.skilledup.com/

34 de gânduri despre ”Permisul românesc eliberat pe baza celui moldovenesc. Cât timp este valabil în Germania?

  1. Alex zice:

    La fel se poate de procedat si cu cel moldovenesc ? Achitam traducerea si clasificarea ADAC dupa care ne inscriem la o scoala auto ? Si fara sa mergem la teorie si practica dam testele ? Sau aceasta optiune e doar pentru cei cu permise RO cu scoala auto MD ?

    Apreciază

  2. invitatiinuntata zice:

    Buna ziua. Poate cunoasteti daca este legal ca te oblige sa faci scoala din nou. Detinimd un permis Ro transcris din Md sunt obligat sa fact toate orele de teorie si cele practice (12 sonderfahr stunden). Ce imi puteti recomanda in acest caz?

    Apreciază

  3. Tania zice:

    Buna.Dar daca scoala este facuta in Italia.m-am intors in Moldova si l-am schimbat in moldovenesc?cum sa procedez mai departe?merg in Italia si iau ceva certificate care confirma ca am facut scoala acolo?si tot trebuie de dat examene?mersi anticipat

    Apreciază

    • thehoinarii zice:

      Buna Tania! Credem că cel mai bine e să sunați la ADAC sau Strassenverkehrsamt și să întrebați cum ar fi mai ușor să procedați. Dacă a-ți avut la un moment dat permis de conducere european cu școlarizarea și examenele susținute în UE, cel mai probabil că este o procedură simplificată de obținere a permisului german.Succese mari!

      Apreciază

  4. Eduard zice:

    In Fulda , Hessen nu recunosc permisul RO dacă are scris MD pe verso. Am 4 luni de când sunt în Germania, recent am primit o scrisoare în urma căreia mă obligă să merg la organele competente cu permisul ca să-mi aplice o stampila care îmi interzice sa conduc prin Germania. Nu am încălcat nimic dar rămân fără lucru.

    Apreciat de 2 persoane

    • thehoinarii zice:

      Mulțumim pentru informație, Eduard! Comentariul tău cu siguranță le va fi de folos celor care încă stau la dubii dacă permisul românesc cu MD pe verso mai este valabil în Germania. Păcat de situația acesta, dar unica opțiune pentru maoritatea moldovenilor rămâne doar perfectarea permisului de conducere German.

      Apreciază

  5. Calin zice:

    Salut.Am auzit ca deja termenu de valabilitate sa dublat pina la 12 luni.E veridica aceasta informatie?
    Cu permisul MD-RO ai sanse mai mari de a gasi de lucru macar pe o perioada de 6 luni, mai ales daca ai si cod 95 si cartela CIP.Adica un job mai bine platit ma refer la categoria „C”.Apoi acest tip de permis poti usor „cica” de preschimbat in alta tara din UE.E corect sau nu?

    Apreciază

  6. Ludmila zice:

    Buna ziua ! Am si eu o asa intrebare . Spunetimi va rog sotul meu are permis de conducere MD si sintem in Germania 2 ani , a condus cu permisul pina acum . Problema e ca la kemat pe sotul la politie si ea spus ca nu mai are voie sa mai conduca cu permisul md., si sotul vrea sa duca sa faca permis nemtesc , se poate ca el sa duca sa dea doar examenele si sa il skimbe permisul din md ., pe nemtesc ? Va multumesc !

    Apreciază

  7. ION zice:

    Buna ziua. Multumesc Hoinarilor pentru descrierea detaliata referitor la situatia cu permisele de conducere obtinute in MD si preschimbate in Romania. Dupa cite am inteles preschimbarea permisului de conducere nu prea are nici un sens daca ai de gind sa lucrezi in UE, in alta tara decit Romania.
    Tot pe un forum am citit o informatie despre o varianta (nu sunt sigur cit de legala) ca daca ai resedinta in Romania si declari pierdut pemisul de conducere in Romania este posibil sa faci altul nou deja fara mentiunea ca scoala a fost facuta in republica Moldova. Dupa cite am inteles sunt persoane speciale in bucuresti care se ocupa cu asa ceva pe strada N. Iorga. De mai multa informatie nu dispun. Daca cineva are cunostinte prin Bucuresti si ar putea confirma aceasta informatie probabil va fi de folos cuiva.

    Apreciază

    • thehoinarii zice:

      Buna Iurie! Nu vă putem răspunde exact la întrebarea Dvs. Totuși, atât timp cât dețineți un permis românesc obținut pe baza școlii de șoferie și susținerii examenelor în Republica Moldova, acest permis nu este valabil în UE. Acest lucru rămâne valabil chiar dacă permisul pe care o să-l obțineți nu are cod MD în spate.

      Apreciază

  8. Sergiu zice:

    Salut, am și eu o întrebare : am avut permis eliberat in R. Moldova ș-apoi l-am preschimbat in italian , acum am italian cu mențiunea MD pe verso , deci dacă îl preschimb acesta in permis de conducere roman , mi se eliberează carnet roman pe verso cu mențiunea IT? Mersi Anticipat

    Apreciază

  9. cristi zice:

    Buna ziua ! Am si eu o asa intrebare . Spunetimi va rog eu am permis de conducere MD si sint in Germania de 2 ani , am condus cu permisul pina acum . Problema e ca am facut de curind o incalcare vazinduma politia ma oprit pe dreapta si mia interzis sa mai conduc, intrebarea mea este, din auzite am inteles ca esti amendat cu 600eu, este posibil sa fiu amendat sau doar o avertizare si lipsit de drept de a conduce, cine a mai intilnit asa situatie va rog sam scrieti cam cum este procedura?

    Apreciază

Lasă un comentariu