Resurse pentru dezvoltare personală

La sfârșit de fiecare lună, o să încercăm să împărțim cu voi ceea ce am descoperit pe parcursul lunii și ne-a plăcut foarte mult. În Martie, lucrurile descoperite țin în mare parte de dezvoltarea personală. Este vorba de o carte și un podcast.

O să începem cu podcast-ul. Podcast-urile sunt un fel de emisiuni radio pe care le puteți asculta de pe telefonul mobil. Partea frumoasă este că oricine poate crea un podcast, respectiv, acestea nu sunt limitate de politica companiei sau organizației producătoare. Conținutul podcast-urilor este dictat în mare parte de preferințele persoanei sau grupului de persone care produce podcast-ul dat.

Datorită acestei libertăți, podcast-urile sunt foarte diferite și interesante în ceea ce privește formatul și subiectele abordate.

hibt_podcast_tile_sq-8d9498b292dc7a759bf4b7fc776dfe0e4c09da68-s300-c85How I Built This

Podcast-ul lunii martie și cred că a multor luni care urmează este : How I Built This
Îl puteți găsi introducând în bara de căutare a aplicației Podcasts numele podcastului. How I Built This prezintă o serie de interviuri cu fondatorii mai multor companii de talie globală. Iată doar câteva dintre acestea: Instagram, Patagonia, Airbnb, Lyft, Zappos, Zumba. Istoriile acestor companii sunt pur și simplu incredibile și foarte inspiraționale.

De obicei noi aflăm despre o companie când aceasta devine populară. Dar până a ajunge la urechile noastre, o companie și fondatorul/fondatorii acesteia trec prin momente critice.  Urcușuri și coborâșuri care îi lasă fără somn și uneori fără acoperiș deasupra capului pe cei care lucrează asupra ideii.

Vă lăsăm pe voi să descoperiți și să vă inspirați din aceste istorii despre efort și succes. Podcastul How I Built This este disponibil doar în limba engleză.

The Mindset de Carol S. Dweck
Mentalitatea învingătorului (traducere în limba română)

the mindsetDin start ținem să menționăm că denumirea cărții în limba română pare a fi siropoasă și cumva ne duce cu gândul la zecile de cărți inspiraționale care se rezumă la sfaturi, sfaturi și sfaturi.

Nu este cazul acestei cărți. Lucrarea este scrisă de un profesor în psihologie de la Universitatea Stanford. Autoarea se bazează în tot ceea ce scrie pe experimente realizate pe parcursul mai multor ani și pe analizarea comportamentului diferitor personalități din lumea afacerilor, sportului și educației.

Carol Dweck, în cartea sa susține că oamenii se împart în două categorii: cei la care prevalează o mentalitate de dezvoltare și cei la care prevalează o mentalitate fixă. Cei cu mentalitatea de dezvoltare țin în mare parte să învețe lucruri noi și să se dezvolte, pe când cei cu mentalitate fixă țin cu tot dinadinsul să dovedească tuturor că ei sunt cei mai buni, indiferent de nivelul la care aceștia se află.

O deosebire mare între aceste două categorii ține de faptul că cei cu mentalitatea de dezvoltare iubesc efortul și munca, indiferent dacă reușesc sau nu să obțină rezultate remarcabile din primele tentative. Cei cu mentalitate fixă, la rândul lor apreciază mai mult rezultatul final și nu efortul.

În mod special este interesant modul în care autoare explică cum părinții, învățătorii, șefii, partenerii contribuie la dezvoltarea unei mentalități fixe. De exemplu: Ionel, a luat o notă de 9 la școală. Se laudă mamei, la care mama îi răspunde: Tu esti foarte destept. Bravo. Întrebarea logică este: Va depune Ionel mai mult efort la școală datorită acestei aprecieri? Poate da, poate nu.

Mama ar fi putut să îi spună lui Ionel: Bravo! Ai depus foarte mult efort pentru a obține această notă. Sunt mândră de tine!
În această situație, Ionel primește apreciere pentru efort și nu doar pentru rezultatul final. Astfel, înțelege că părinții apreciază munca lui și nu nota, care uneori nu este cea mai exactă măsură a capacităților copilului.

Au fost realizate o mulțime de experimente pentru a observa cum se dezvoltă oamenii atunci când sunt apreciați doar pentru rezultatul de moment și cum se dezvoltă aceștia când sunt apreciați pentru muncă și consecvență. Rezultatele sunt extrem de interesante, dar vă lăsăm pe voi să le aflați din această carte, pe care noi o s-o plasăm cu mare drag în categoria: cărți de noptieră.

Ați descoperit și voi lucruri interesante în luna Martie? Scrieți-ne despre acestea în comentarii.

Vrei să fii notificat când postăm noi articole ? E simplu !

Apreciază pagina noastră de Facebook :

https://www.facebook.com/The-Hoinarii-1820596351493017/

SURSE FOTO:
https://www.linkedin.com/company-beta/5347738/?pathWildcard=5347738

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s