Obiceiuri de Paști în Germania

Obiceiurile de Paști în Germania nu se deosebesc prea mult de cele moldovenești. Atât noi românii / moldovenii, cât și germanii, împărțim o mulțime de elemente comune precum vopsirea ouălor, prepararea copturilor tradiționale, rugurile și bineînțeles tradiția de a întâmpina sărbătorile de Paști cu familia.

Există totuși, careva elemente care se deosebesc și sunt foarte interesante în special pentru cei mici. Iată câteva dintre acestea:

Copacul de Paști – Ostereierbaum
oster sallfeld.jpgÎn preajma sărbătorilor de Paști, în Germania putem observa o mulțime de copaci și arbuști decorați cu ouă vopsite. În piețile de flori se vând crenguțe care pot fi împodobite cu ouă decorative și fac parte din decorul de Paști atât pentru masa festivă cât și pentru casă în general.

Această tradiție este una foarte veche, din acest motiv e și destul de complicat să-i trasăm originea exactă și semnificația pe care o poartă. Cu toate acestea, e recunoscut faptul că decorarea copacilor cu ouă de Paști are legătură cu întâmpinarea primăverii și unui nou ciclu al vieții.

Unul dintre cei mai mari pomi de Paști este decorat în fiecare an în orașul Saalfeld, regiunea Thüringen.

2. Iepurașul de Paști și ouăle de ciocolată – Der Osterhase

Osterhase2Conform tradiției, Sâmbăta Paștelui, maturii ascund prin grădină sau casă ouă vopsite și ouă de ciocolată. Picilor li se spune că noapte a trecut pe la ei Iepurașul de Paști și a ascuns mai multe ouă. Cei mici, bineînțeles sunt încurajați să caute darurile ascunse de iepurași.

În unele regiuni ale Germaniei rolul iepurașului este preluat de vulpe.

Vă întrebați de ce?
E simplu, pe timpuri nu exista vopsea pentru ouă iar cea mai la îndemână metodă era vopsirea ouălor cu coji de ceapă. Acestea primeau o culoare ușor portocalie și bineînțeles personajul care se potrivea cel mai bine cu această culoare era vulpea.

3. Cozonacul sub formă de miel – Das Gebackene Osterlamm
osterlamm-ostern-rezept.jpgPe timpuri această coptură, ca și la noi Pasca, se cocea în mare parte acasă de către gospodine. Astăzi, se pare că această tradiție din lipsa timpului nu mai este respectată cu aceeași insistență. În Germania, brutăriile și-au asumat un mare rol în păstrarea tradițiilor ce țin de copturile tradiționale. În preajma sărbătorilor de Paști aceastea oferă o mare varietate de cozonaci sub formă de miel.

Obiceiurile de Paști variază de la o regiune la alta. Așa că, dacă cunoașteți și alte obiceiuri  din regiunile în care locuiți, scrieți-ne în comentarii.

The Hoinarii vă urează sărbători fericite alături de cei dragi!

Vrei să fii notificat când postăm noi articole ? E simplu !

Apreciază pagina noastră de Facebook :

https://www.facebook.com/The-Hoinarii-1820596351493017/

Surse foto:
http://www.hvolten.ch
http://www.jolie.de
http://wallpaper-gallery.net

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s