Studii superioare în Germania – Întrebări și răspunsuri esențiale

Din start e bine de știut că structura învățământului superior în Germania nu se deosebește prea mult de cea din Moldova sau România. Procesul Bologna a armonizat treptele de învățământ în întreaga Europă, respectiv avem o structură din două trepte: licența (3 – 4 ani) și masteratul (1-2 ani) care poate fi urmat de studiile de doctorat.

În Germania studiile superioare pot fi obținute în cadrul a 3 tipuri de instituții:

iStock_000020922700_Full_624
Universități (Universitäten) – oferă o gamă foarte largă de discipline care pun accent în mare parte pe aspectele teoretice și de cercetare a disciplinei studiate.

Universități de Științe Aplicate (Fachhochschulen) – oferă în mare parte discipline legate de inginerie, design, business și pun accent pe partea practică a studiilor. Programele acestor tipuri de universități prevăd participarea studenților în proiecte reale.

Universități de Artă și Muzică (Kunst und Musikhochschulen) – din denumire este clar că acestea oferă discipline legate de artă și muzică.
Aceste 3 tipuri de instituții pot fi de stat sau recunoscute de stat.

Structura sistemului de învățământ este destul de simplă, dar o mulțime de alte întrebări sunt importante pentru noi, cei care considerăm să ne continuăm studiile în Germania.

Este obligatoriu să cunoaștem limba germană?
Cât costă contractul de studii?
Care sunt costurile de trai în Germania?
Unde găsim programele disponibile?

În cele ce urmează, o să încercăm să răspundem foarte succint la aceste 4 întrebări.


Este obligatoriu să cunoaștem limba germană?
Depinde de la caz la caz. Sunt programe disponibile doar în limba germană, pentru care este obligatoriu să cunoaștem limba germană și să suținem testul DaF sau DSH. Dacă această cerință ne cam descurajează, e bine să știm că sunt și programe disponibile în limba engleză. Trebuie să ținem cont de faptul că majoritatea programelor de licență sunt în limba germană. Situația e mult mai buna când este vorba de programele de masterat și doctorat. La momentul de față, în Germania 970 programe de masterat și 250 programe de doctorat sunt predate în limba engleză. Avem din ce alege 🙂 .

2. Cât costă contractul de studii?
Partea bună a sistemului de învățământ din Germania constă în faptul că maoritatea programelor sunt gratuite. Studenții trebuie doar să achite o taxă semestrială de câteva sute de euro. Această taxă acoperă accesul la bibliotecile și sălile de studii ale universității și deseori biletul pentru transportul public în tot land-ul. Aceleași condiții se aplică atât studenților din UE cât și celor din afara statelor UE.

La polul opus se află universitățile private unde taxele de studii pot atinge sume de zeci de mii de euro.

3. Care sunt costurile de trai în Germania?
57209b912a2c5Cele mai mari cheltuieli, ca și în orice altă țară, țin de închirierea unui spațiu de locuit. Majoritatea studenților în Germania optează pentru viața în cămine studențești, în care de cele mai multe ori sunt oferite condiții de trai destul de bune la un preț avantajos.

O altă opțiune ar fi închirierea unui apartament împreună cu mai mulți studenți. În general e bine de știut că prețurile diferă mult de la o regiune la alta. Respectiv, ne așteptăm să plătim mai mult în München decât în Bonn. În mediu, studenții achită lunar pe locuință 298 EUR.

Alte cheltuieli care trebuie luate în considerație sunt : asigurarea medicală (în mediu 66 EUR) și cheltuielile pe produse alimentare (în mediu 165 EUR).

4. Unde găsim programele de studii disponibile în Germania?
O sursă foarte bună este catalogul DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) care poate fi accesat aici.


În cele din urmă trebuie de menționat că procesul de aplicare nu este unul tocmai complicat. Universitățile de obicei sunt foarte deschise să răspundă la toate întrebările legate de studii. Majoritatea au un oficiu pentru studenții străini, care acordă asistență atât în procesul de aplicare cât și ulterior în procesul de acomodare.

Un ultim aspect care este foarte important din perspectiva noastră ține de vârstă. Vârsta nu este o piedică. În Germania vârsta studenților nu este tocmai omogenă. E absolut normal ca în cadrul unui program de masterat să întâlnești un student de 24 de ani și unul de peste 40.

Succese tuturor celor care planifică să-și continue studiile în Germania.
În cazul în care sunteți interesați să aflați despre ofertele de muncă disponibile studenților și cerințele pe care aceștia trebuie să le întrunească, lăsați-ne un comentariu mai jos. Dacă există interes, o să venim neapărat cu un nou articol și la acest subiect.

Vrei să fii notificat când postăm noi articole ? E simplu !

Apreciază pagina noastră de Facebook :

https://www.facebook.com/The-Hoinarii-1820596351493017/

Surse foto:
http://www.daad.by
https://www.careersinpoland.com
http://www.mastersportal.eu

 

4 gânduri despre ”Studii superioare în Germania – Întrebări și răspunsuri esențiale

  1. Maria zice:

    Situatia: am facut facultatea de farmacie in Rep.Moldova. Am sansa de.a ma incadra in domeniu in Germania? Studiile noastre se pot echivala in De? Care este procesul? Cit de complicat este?.Limba germana o cunosc la niveul A, dar nu ma opresc aici.

    Apreciază

Lasă un comentariu