Bibliotecile în Germania

Buna prieteni,

astăzi venim cu un subiect foarte drag nouă, și anume bibliotecile în Germania. Prima dată am mers la o bibliotecă în Germania atunci când mă pregăteam pentru susținerea examenului TOEFL. Aveam nevoie de anumite materiale, care de altfel puteau fi găsite și  în comerț, dar la prețuri destul de pipărate. Am mers la biblioteca orășenească din Köln unde am rămas foarte plăcut surprinși de varietatea de cărți, de atitudinea personalului și de condițiile de lucru în acestă bibliotecă.

În Germania sunt peste 11.000 de biblioteci specializate pe anumite subiecte și grupuri de cititori. Biblioteci naționale, locale, academice, pentru copii, biblioteci școlare și chiar biblioteci mobile, care asigură accesul la carte în regiunile îndepărtate. Bibliotecile în Germania sunt o adevărată atracție pentru oameni. Peste 205 milioane de persoane le vizitează în fiecare an. Respectiv, acestea sunt cele mai vizitate instituții culturale și educaționale. Ținând cont de această statistică, este absolut clar de ce statul continuă să investească o mulțime de bani în susținerea și dezvoltarea acestora.

O să lăsăm statistica la o parte și o să încercăm să vă spunem foarte succint care lucruri ne plac cel mai mult atunci când vizităm bibliotecile în Germania:

Varietatea resurselor disponibile


Nu are importanță dacă vorbești limba germană sau nu, o să găsești cu siguranță cărți într-o limbă pe care o vorbești. De exemplu la biblioteca din Köln pot fi găsite cărți în limba engleză, rusă, română și altele. Sunt disponibile o mulțime de cărți pentru a învăța Germana. Pentru începători, se oferă  cărți cu explicații în limba română, precum Germana în 30 de zile sau Gramatica limbii germane.
Totodată, pot fi împrumutate reviste internaționale precum Harward Business Review, Forbes, Foreign Policy și multe altele. Sunt disponibile CD-uri cu filme, muzică, cursuri de învățare a limbilor străine.

Accesibilitatea

Simplitatea sistemului de împrumut / returnare


Un abonament la biblioteca orășenească din Köln pentru 3 luni costă 13 EUR. Dacă ai viza de reședință în Köln, se aplică și o reducere. Pe baza acestui abonament poți petrece zile întregi la bibliotecă și poți împrumuta până la 25 de itemi la fiecare vizită.
Să admitem că ai împrumutat cărțile pentru o lună de zile și nu ai reușit să le citești. În acest caz nu este necesar să mergi la bibliotecă pentru a prelungi perioada de împrumut. Trebuie doar să te loghezi de pe telefon sau computer pe contul tău on-line și prelungești perioada de împrumut doar cu un singur click.

csm_selbstrueckgabe_bb2b1a8fcb.jpgDacă dorim să returnăm cărțile împrumutate, iarăși este foarte simplu. Putem merge în orele de lucru la bibliotecă unde găsim automate unde lăsăm cărțile și primim un bon drept confirmare pentru restituirea acestora. Unele biblioteci au un automat afară, care poate fi folosit la orice oră pentru a returna cărțile. Foarte comod pentru cei care au un program încărcat.

Orarul de lucru al bibliotecilor academice


image_contentNu mică a fost mirarea noastră să aflăm că majoritatea bibliotecilor academice se deschid la 07:00 și se închid la 00:00. Dacă credeți că un astfel de program pare excesiv, ținem să menționăm că în perioada examenelor este dificil să găsești un loc în care să studiezi chiar și la ora 22:00. Pentru a-ți găsi un loc potrivit este recomandabil să vii dimineața devreme :).

Facilități adiacente


1819_806599.jpgBineînțeles stând ore în șir la bibliotecă ai nevoie și de câteva minute de relaxare. Atunci poți merge în cafeneaua bibliotecii sau în zona de odihnă. Dacă dorești să te întâlnești cu cineva pentru a învăța împreună, sunt anumite locuri special amenajate pentru lucru în grup.

 

Bibliotecile sunt prietenoase tuturor vârstelor


GettyImages-485208231-5691b2aa5f9b58eba48f5d31Un spectru larg de vârste poate fi observat mai cu seamă în cadrul bibliotecilor publice locale. Oameni în vârstă după cărți pentru alinarea plictiselii, elevi pregătindu-se pentru examene, părinți cu copii mici. Unica condiție este respectul reciproc. Toți reușesc cumva să petreacă timpul în bibliotecile uneori aglomerate fără a se deranja unii pe alții.

Bineînțeles, fiecare bibliotecă este diferită și la prima vedere putem rămâne încurcați de felul în care acestea funcționează. Cu toate acestea, personalul bibliotecilor este mereu gata să ne îndrume oricât am avea nevoie.

După cum vedeți, petrecerea timpului în bibliotecă poate fi o activitatea extrem de plăcută și utilă pentru întreaga familie. Vă dorim tuturor vizite frumoase la biblioteci!

P.S. Un ultim punct destul de important: Nu vă sfiiți să întrebați personalul bibliotecilor atunci când nu înțelegeți ceva și nici nu vă faceți probleme dacă nu vorbiți bine Germana.  La biblioteci vin o mulțime de străini, respectiv personalul bibliotecii știe că în fiecare țară sistemul de funcționare a bibliotecilor este diferit. E normal să nu înțelegem cum anumite aspecte funcționează și nimeni nu o să ne judece pentru acest lucru :).

Vrei să fii notificat când postăm noi articole ? E simplu !

Apreciază pagina noastră de Facebook :
https://www.facebook.com/The-Hoinarii-1820596351493017/

Ne găsești și pe Instagram: @the.hoinarii

Surse foto:
i2.wp.com
http://www.aktuell.uni-bonn.de
http://www.zhaw.ch
http://www.huffingtonpost.com
fthmb.tqn.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s