Sistemul școlar german pe înțelesul tuturor

IMGP8984Buna dragi prieteni,

Astăzi dorim să vă facem cunoștință cu Cătălina Albu, care va fi contribuitor The Hoinarii pe subiecte de educație. Cătălina a studiat la Gymnasium în Germania, unde a obținut și diploma de bacalaureat (Abitur). Acum își continuă studiile la Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg în domeniul relațiilor interculturale și dreptului Germano-Francez.

Sperăm că articolul pregătit de Cătălina o să vă ajute să înțelegeți mai bine sistemul școlar german. Lectură plăcută!


Din start trebuie să menționez că sistemul școlar german este foarte diferit de cel moldovenesc sau românesc.


Clasele primare:

Diferit decât în Moldova/Romania, în Germania copii încep a frecventa școala de la 6, fiind obligatoriu frecventarea școlii până la vârsta de 18 ani. Clasele primare în Germania se numesc Grundschule- clasa I-IV (în landurile Brandenburg și Berlin clasa I-VI).
Când copilul absolvește clasele primare, profesorii vă recomandă la ce tip de școală să dați copilul mai departe. Această recomandare (Schullaufbahnempfehlung) se face pe baza notelor dar și a comportamentului copilului. În majoritatea landurilor această recomandare nu are caracter obligatoriu. Dat fiind acest fapt, nu sunteți obligați să urmăriți recomandarea profesorilor din Grundschule.

În acest sens, țin să subliniez importanța deciziei pe care o luați pentru viitorul copilului. Dacă vi se spune că copilul nu se descurcă suficient de bine la un obiect anumit, nu ezitați să vă ocupați cu el un pic mai intens. Conținutul care se predă în clasele primare nu este la un nivel atât de înalt încât părinții să nu fie în stare să-și ajute copilul.

Sistemul educațional din Germania este foarte ierarhizat. Dacă vă ocupați din timp de reușita copilului, puteți evita eventualele probleme de viitor (vezi mai jos ,,Educatia secundară”). În cazul în care vă decideți la alt tip de școală decât cel recomandat de profesori, copilul va trebui să susțină un examen de intrare sau/și să efectueze o perioadă de probă.


Nivelul secundar de educație

High School Students With Teacher In Class Using LaptopsÎn Germania educația secundară (în Republica Moldova/România – educația gimnazială) are patru tipuri diferite de școli: Hauptschule, Realschule, Gesamtschule și Gymnasium.
Ele sunt menționate după nivelul de capacități ale elevilor care învață în aceste școli (de la cel mai jos la cel mai înalt).


Hauptschule: este considerată școala pentru copii cu capacităti la un nivel slab. Se face până în clasa a zecea sau a noua. După absolvirea clasei a zecea, mai multe opțiuni sunt disponibile. În dependență de interesele pe care le are, elevul poate:
a) să facă un Ausbildung care durează în general trei ani. Aici se combină partea teoretică în Berufschule (școala profesională) cu partea practică într-o organizație/companie/instituție pe care elevul trebuie singur să o găsească.
b) să meargă la Gymnasium sau Gesamtschule (echivalentul claselor de liceu în Republica Moldova / România) timp de 3 ani pentru a obtine Bacalaureatul (Abitur). Pentru a putea merge la Gymnasium, elevul trebuie să absolvească clasa a zecea cu o mențiune specială, adică note bune (befriedingend) (vezi ,,Notele în Germania”) . In germană aceasta se numește ,,Hauptschulabschluss Typ B/ Hauptschulabschluss mit Qualifikation zum Gymnasium”.


Realschule: este considerată cu un nivel mai înalt decât Hauptschule. Se face pâna în clasa a zecea. Totuși, nici în Realschule nu poți susține bacalaureatul. Însă, după Reaschule mai mulți elevi merg mai departe pentru a obține diploma de bacalaureat. În comparație cu Hauptschule, în Realschule sunt predate mai multe limbi plus un obiect real, unul umanitar și arta sau muzica.


Gesamtschule: se face până în clasa a treisprezecea. Aici poți obține atât diploma de la Hauptschule, cât și pe cea din Realschule și Bacalaureatul. În comparație cu alte școli, această școală are ca scop lucrul cu elevii pe o perioadă mai lungă de timp. Astfel dând posibilitatea elevului de a avea mai mult timp pentru a-și decide viitorul domeniu profesional în care vrea să activeze. Din această cauză, deseori în Gesamtschule elevii au lecții și după masă.


Gymnasium: este considerat nivelul cel mai înalt de educație secundară. Echivalentul Gymnasium-ului este liceul în Moldova. Gymnasium-ul se absolvește dupa clasa a douasprezecea cu examenul de bacalaureat, adică Abitur.

GymnasiumUltimele trei clase de Gymnasium se numesc ”Oberstufe”. Primul an este un an de orientare și introducere în clasele liceale ”Einführungsphase”. În acest moment elevul își alege singur materiile pe care vrea să le absolvească. Există anumite reguli care explică cum trebuie combinate materiile. De exemplu, limba germană, matematica și engleza sunt obligatorii. Aceste reguli de combinare ale subiectelor pot să difere de la un land la altul. Din acest motiv, vă sugerez să vă informați conform pământului unde locuiti.

Următorii doi ani ”Oberstufe” sunt anii decisivi pentru nota medie finală. La această etapă vă puteți dezice de câteva materii pentru a alege în schimb două subiecte pe care le veți avea intensiv, cinci ore pe săptămână – Leistungskurse. Aceste două subiecte vor fi subiectele voastre la Abitur. În afară de aceasta, în ultimul an veți alege și celelalte două subiecte pentru Abitur: unul oral și unul scris. În total, la bacalaureat veți avea 4 discipline: 2 Leistungskurse, 1 disciplină în scris și 1 disciplină în formă orală.


Notele în Germania

În Germania deseori notele pot fi exprimate prin cuvinte: sehr gut, adică foarte bine; gut, adică bine; befriedigend, adică satisfăcător; ausreichend, adică suficient; mangelhaft adică deficient; ungenügend adică insuficient.
Este important să stiți că în termeni de cifre prin care sunt exprimate notele, sistemul german este diferit. Dacă în Republica Moldova/România notele sunt de la 10 la 1, unde zece este nota cea mai buna iar unu este nota cea mai rea, în Germania notele sunt de la 1 la 6, unde unu este nota cea mai bună iar 6 este nota cea mai rea.


Important

Țin să menționez că informația poate varia de la un pământ la altul. De aceea, subliniez încă odată că trebuie să vă informați conform pâmântului unde locuiți.
Procedura de înscriere la scoală se face prin Schulamt.
Fiți atenți la care școală merge copilul Dumneavoastră după clasele primare dacă vreți să alegeți calea mai scurtă pentru a obține bacalaureatul.
În Germania sunt patru tipuri de școli cu diferite nivele. Bacalaureatul se obține numai la Gesamtschule sau Gymnasium.
În afară de școlile menționate aici, sunt alte alternative de a obține bacalaureatul ca de exemplu Tages und -Abendsschule.
Pentru a avea acces la universitate, ai nevoie de bacalaureat, însă unele universități tehnice (Fachhochschule) aceptă și elevi după clasa a unsprezecea.
În Germania școala profesională nu este egală cu scoala profesională din Moldova sau România. Aici sunt profesii unde se caută mulți specialiști, de exemplu în domeniul medicinei (asistență medicală/infirmerie). Mai mult, acești doi până la trei ani și jumătate de școală profesională sunt plătiți.

Dacă aveți careva întrebări, nu ezitați să ne scrieți în comentarii. Răspundem cu mare drag!

Vrei să fii notificat/ă când postăm noi articole ? E simplu !

Apreciază pagina noastră de Facebook :
https://www.facebook.com/The-Hoinarii-1820596351493017/

Ne găsești și pe Instagram: @the.hoinarii

Surse info:
https://www.schulministerium.nrw.de/docs/Schulsystem/Schulformen/Hauptschule/FAQ-A–Z/Hauptschulabschluss-nach-Klasse-10/index.html
http://www.bpb.de/gesellschaft/kultur/zukunft-bildung/163283/das-bildungssystem-in-deutschland
https://www.kmk.org/fileadmin/Dateien/pdf/Dokumentation/dt-2015.pdf
Surse foto:
http://bunkiechamber.net/economic-development/education
http://www.teacher.org
http://www.welt.de

5 gânduri despre ”Sistemul școlar german pe înțelesul tuturor

 1. Dolinta Veronica zice:

  Buna ziua .Eu am un copil.Anul acesta el termina in Republicaa Moldova liceul.Invata avansat limba germana si tare doreste sa plece la studii mai departe in germania la facultate .Spuneti va rog cit de posibil este sa faca facultate supa bacalauriat .Sau mai trebuie vreo scoala in Germania .Multumesc .

  Apreciază

  • Catalina Albu zice:

   Buna ziua Veronica,

   pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie de tinut cont de specifitatea fiecarui caz in parte. Aceasta intrebare nu are un singur raspuns clar.
   De aceea va recomand in primul rind sa decideti aproximativ in ce domeniu vreti sa studiati sau in ce oras. Mai departe, contactati International Office de la universitatea in care sunteti interesati. IMPORTANT: acest proces trebuie abordat din timp! Adica cca. 9 luni inainte de inceperea studiilor.
   Cunoasterea limbii germane este unul din criteriile cele mai importante pentru a putea incepe un studiu in Germania (nivelul DSH2 sau DSH3). Odata ce sunteti acceptati la universitate veti putea invata limba germana mai departe in acelasi timp cu studiile propriu zise.
   Cum am mentionat, in depepndenta de fiecare caz in parte dar si de univeristate/facultate International Office va va explica care sunt cerintele pe care trebuie sa le indepliniti.
   Pentru majoritatea facultatilor este foarte ce medie aveti. Sunt putine facultati unde poti intra prin examen de admitere.
   In cazul in care diploma moldoveneasca/romana de bac nu este acceptata aici, exista posibilitatea sau de a sustine un examen extern la primaria orasului (Bezirksregierung) in NRW de exemplu, sau de a te pregati de bacul german la Studienkolleg in alte landuri. Pregatirea la Studienkolleg dureaza un an si pentru a fi inmatriculat ai nevoie de cunoasterea limbii cel putin la nivelul B1+/B2.
   Pentru anumite facultati, unele universitati ofera posibilitatea de a sustine un examen de calificare la universitate numai atunci cind poti sa dovedesti ca in tare ta ai dreptul de a merge la universitate. De ex. prin certificatul de confirmare a inmatricularii la o universitate din MD/RO.

   In concluzie va recomand sa cautati informatia pe internet, sa sunati la International Office din universitate care va intereseaza, sa puneti intrebari, sa scriti emailuri etc. Totul este in miinile voastre!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s