Copilul meu – elev în Germania

V-ați mutat cu familia de curând în Germania? Aveți copii ce trebuie înmatriculați la școală? Ce e de făcut?

Simplu, primul pas este să mergeți la primărie, la Bürgeramt – biroul pentru cetățeni pentru a vă perfecta viza de reședință – Anmeldebestätugung. Programul acestui birou, dar și adresa o aflați cu ușurință punînd la cautare pe google.com – Bürgeramt …. (și denumirea localității unde locuiți).

Mergem mai departe, după ce aveți viza de reședință perfectată, următorul pas trebuie facut la școală unde veți înregistra copilul/ii dumneavoastră. Școala poate fi aleasă din raza domiciliului dvs sau în altă zona a orașului dacă mai au locuri libere.
Acte necesare:
-Certificatul de naștere;
-viza de reședință (Anmeldebestätugung);
-fișa cu vaccinele copilului;
-Foaia matricolă, acolo unde este cazul.
Actele necesare înscrierii la școala pot să difere în dependență de Land. Nu tot timpul vi se va cere ca ele să fie traduse.

Dacă copilul merge în clasa întâi, va fi repartizat cu toti ceilalți copii, va învăța limba pe parcurs, iar testul pentru verificarea abilităților copilului va fi dat cînd el va vorbi limba, adică peste cîteva luni. Sau cel puțin așa decurg lucrurile în cazul nostru, eu avînd un băiețel în clasa I. Copiii vor avea ore suplimentare unde vor fi ajutați să învețe limba germană.

Dacă copilul dumneavoastră este mai mare și nu cunoaște limba germană, cel mai probabil la început va face parte dintr-o clasă integratoare unde împreună cum mai mulți copiii vor învăța limba germană. Limba se va învăța cu ajutorul a multor jocuri interactive.

OGTSO parte din școli oferă o îngrijire suplimentară pe parcursul întregii zile, acest serviciu se numește – Die Offene Ganztagsschule, prescurtat OGS, ceea ce înseamnă că puteți aduce copiii la ora 7.30 și-i lua acasă la ora 16.30, programul poate fi diferit în dependență de Land sau școală. Acest serviciu costă, în dependență de veniturile familiei, la primarie se calculează această sumă.

În Germania școală este obligatorie începînd cu vîrsta de 6 ani.

Vizitați școala împreună cu copilul/ii, înainte de a-o începe, petreceți timp în preajma școlii, vorbiți cu profesorii, nu ezitați să puneți întrebări de fiecare dată cînd le aveți. Încercați să păstrați o continuitate în activitățile și hobby-urile copilului, optând pentru activități extrașcolare ce îi sunt pe plac.

Vrei să afli cum îți ajuți copilul să se adapteze în Germania? Vezi AICI un articol la acest subiect scris de Cristina Andronache-Tătaru.

Autoare: Cristina Andronache-Tătaru, contribuitor The Hoinarii pe subiecte de parenting.

Vrei să fii notificat/ă când postăm noi articole ? E simplu !
Apreciază pagina noastră de Facebook :
https://www.facebook.com/The-Hoinarii-1820596351493017/
Ne găsești și pe Instagram: @the.hoinarii

SURSE FOTO:
https://CALIFORNIAGERMANS.COM
https://www.dorsetlscb.co.uk

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s