Tot ce trebuie șă știi despre SCHUFA

Dacă locuiești sau planifici să te muți cu traiul în Germania, mai devreme sau mai târziu o să ai de-a face cu SCHUFA. Ce e SCHUFA? Pentru ce este necesară atât consumatorilor cât și prestatorilor de servicii sau produse? Ce înseamnă un scor pozitiv şi unul negativ? Cum putem influența scorul SCHUFA? Cum putem obține gratuit o copie a datelor noastre salvate de SCHUFA?

La toate aceste întrebări răspundem mai jos.

Ce este SCHUFA?

SCHUFA este o agenție privată care colectează date despre capacitatea de plată a diferitor participanți în sectorul economic. Dat fiind faptul că fiecare adult este într-o măsură mai mare sau mai mică participant în viața economică, oferind servicii şi bunuri sau cumpărând servicii şi bunuri (chirie, telefonie mobilă, internet etc), SCHUFA colectează date despre comportamentul financiar al fiecăruia dintre noi.

Acest lucru se face pentru ca atunci când încercăm să închiriem un imobil sau să luăm un împrumut de la bancă pentru procurarea unui bun, proprietarul imobilului pe care îl închiriem sau creditorul să poată verifica bonitatea noastră sau altfel spus capacitatea noastră de plată.

Ca să rezumăm, SCHUFA este o agenție care acumulează date despre comportamentul nostru financiar și pe care, cu acordul nostru, le transmite mai departe părților interesate.

Pentru ce este necesară atât consumatorilor cât și prestatorilor de servicii sau produse?

Dacă dorim să închiriem un imobil sau să cumpărăm în rate un computer cel mai probabil o să avem nevoie de un certificat SCHUFA cu privire la capacitatea noastră de plată. Pentru consumatori e un pas în plus care trebuie de făcut, pentru prestatorii de bunuri și servicii un certificat SCHUFA îi ajută să evite potențialii clienți care nu își onorează obligațiile financiare sau care le onorează cu dificultăți.

Ce înseamnă scorul SCHUFA? Ce este un scor negativ și unul pozitiv?

Datele cu privire la comportamentul financiar al persoanelor fizice sau juridice sunt colectate, analizate și conform unor formule care nu sunt publice (nu ne întrebați de ce) se emit anumite scoruri, care simplu spunând sunt un fel de notă a comportamentului nostru financiar.

Cu cât scorul SCHUFA e mai mare, cu atât mai bine pentru consumator. În practică, un scor SCHUFA pozitiv ne poate ajuta să accesăm un credit, să închiriem o locuinţă, necătând la faptul că în ambele cazuri sunt o mulţime de alte impedimente. Cu toate acestea, lucrurile sunt mult mai simple cu un scor SCHUFA pozitiv decât cu unul negativ.

Mai jos găsiţi o explicaţie a scorului SCHUFA.

Scorul în %Probabilitatea de eşec în onorarea obligaţiunilor financiare
Mai mult 97,5%Risc foarte mic
95% – 97,5%Risc foarte mic până la gestionabil
90% – 95%Satisfăcător către un risc crescut
80% – 90%Risc semnificativ către risc înalt
50% – 80%Risc foarte înalt
Mai puţin de 50%Critic 

Cum putem influenţa scorul SCHUFA?

În primul rând trebuie să achităm absolut totul la timp şi să nu lăsăm chiar şi facturile mici să aştepte prea mult până a fi achitate.

În afară de asta, este recomandabil să verificăm odată pe an datele personale salvate de SCHUFA şi în cazul în care depistăm greşeli să insistăm ca acestea să fie corectate.

Conform Art. 15 DS-GVO, fiecare persoană are dreptul odată pe an să solicite gratuit o copie a datelor personale salvate de SCHUFA. 

Cum putem obține gratuit o copie a datelor personale salvate de SCHUFA?

Accesăm pagina de mai jos introducând datele personale solicitate şi încărcând o copie a unui document de identitate.

Procesarea cererii durează aproximativ 2 săptămâni şi o copie a datelor salvate de SCHUFA o primeşti prin poştă la adresa indicată.

Dacă ai alte întrebări despre SCHUFA, nu ezita să ne scrii.

Vrei să fii notificat/ă când postăm noi articole? E simplu!

Apreciază pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/The-Hoinarii-1820596351493017/

Ne găsești și pe Instagram: @the.hoinarii

Resurse:

https://sevdesk.de/blog/schufa/#schufa-auskunft

https://www.schufa.de/faq/privatpersonen/auskunft/

https://www.meineschufa.de/index.php?site=60_3

Foto credit: https://www.mz-web.de/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s