Permisul de conducere German – Sfaturile instructorului 

18765630_1464328230300446_3469470724689827791_nDragi prieteni, astăzi vrem să vă facem cunoștință cu o persoană care vă poate fi de mare ajutor dacă planificați să obțineți permisul de conducere german. Este vorba de Doamna Viorica Robina, care deja 20 de ani lucrează în calitate de instructoare auto în Germania (regiunea Köln). Prin articolul de față, Doamna Robina încearcă să acorde câteva sfaturi utile pentru obținerea permisului de conducere german și mai cu seamă, pentru a trece cu succes examenul teoretic (de sală) și cel practic (de oraș). 


Examenul teoretic (de sală)

fuehrerschein_rumaenischPentru a fi acceptat/ă la examenul teoretic, o precondiție este participarea la 14 ore de teorie a câte 90 de minute. Înainte de a merge la examenul de sală, cereți de la școala la care sunteți înscriși, o dovadă precum că ați participat la cele 14 ore de teorie obligatorii (Ausbildungsbescheinigung) și ați reușit pre-examenul (Vorprüfung) la școala de șoferie. Această dovadă este valabilă 2 ani.

Examenul îl ve-ți susține la TÜV sau o altă instituție, de exemplu la DEKRA. Precizați la școală care este procedura în regiunea voastră. Pot exista diferențe de la o regiune la alta. Taxa pentru examenul teoretic se achită cu două săptămâni înainte de examen sau direct în ziua examenului, la oficiul de examinare. Nu uitați să aveți cu voi un act de identitate și dovada de la școală (Ausbildungsbescheinigung).  Sfat! Precizați înainte de examen limba în care doriți să-l susțineți. 

Examenul cuprinde 30 de întrebări la care răspundeți prin bifare. Timpul nu este limitat! Completați chestionarul cu numele și adresa voastră, răspundeți în liniște la întrebări. După ce finalizați testul, examinatorul vă va da rezultatul.

Pentru a trece examenul, aveti voie să acumulați cel mult 10 puncte greșite. După ce ati finalizat examenul, ve-ți primi o confirmare unde scrie dacă ați trecut sau nu. Dacă ati reusit, FELICITĂRI! Dacă nu, aveți voie să reluați examenul după 14 zile. Țineți cont de faptul că aveți la dispoziție 1 an din momentul intrării cererii la TÜV / DEKRA pentru a trece examenul teoretic.

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


Examenul practic (de oraș)

Pentru a fi acceptat/ă la examenul practic, aveți nevoie de o programare la TÜV sau DEKRA. De aceasta se ocupă instructorul vostru. Voi ve-ți spune când doriți să mergeți la examen și el va face programarea. Examenul se achită din timp și bineînțeles, prezența la examen este obligatorie. În cazul că sunteți bolnavi sau nu vă simțiți bine, puteți da un certificat de la medic (aviz medical), și nu trebuie să luați parte la examen și nici să achitați taxa pentru acesta. Taxa achitată va rămâne pentru următorul examen.

Ce trebuie să luați cu voi la examenul practic?

– Un act de identitate (buletinul, pașaportul, permisul de ședere);

– Ochelari sau lentile (dacă este cazul);

– Dovadă că ați absolvit cele 12 ore de șoferie ( dovada este oferită de către instructor și semnată atât de Dvs. cât și de instructor) Aceasta este valabilă 2 ani.

Dacă sunteți nervos și aveți nevoie de puțină repetare înainte de examen, spuneți instructorului din timp și el vă poate programa în așa fel, încât să puteți conduce puțin înainte de a intra în examen.

Ce trebuie să știți despre examinator ?
Driving instructor and student shaking handsÎn primul rând el/ea este un om, un om bun, care încearcă să-și facă meseria. Examinatorul se urcă în mașină cu carnetul vostru într-o mapă și vrea ca voi să reusiți.
În timpul examenului, el/ea stă în spatele instructorului. De acolo are posibilitatea de a vă urmări în retrovizor atât pe voi, cât și pe instructor.

El are un formular în care completează ceea ce faceți greșit și corect. Când urcă în automobil, instructorul vă va saluta, se va prezenta și vă va cere actul de identitate. În unele cazuri, va cere să vă întoarceți către el, pentru a vă vedea fața, verificând totodată data nașterii sau câți ani aveți. După verificare, va întreba dacă ați reglat totul: scaun, oglinzi, centura, etc. El vă poate pune câteva întrebări despre automobil,  aparatura de bord,  roți, frână, lumini, obiectele necesare în caz de accident sau urgență. Sfat! Exersați aceste lucruri cu instructorul vostru. 

Ulterior, examinatorul va alege traseul, indicând direcția în care trebuie să mergeți (nu aveți frică dacă nu ați înțeles ce a spus). Voi puteți întreba sau spune că nu ați înțeles. El va repeta cele spuse, fără să se enerveze. Faptul că ați întrebat ceva de mai multe ori nu va avea un efect negativ asupra rezultatului final.

În cazul în care v-ați încadrat greșit, rămâneți unde sunteți și continuați drumul fără a intra în panică. In afară de asta, examinatorul vă va cere să efectuați parcări, întoarcere și frâna bruscă.

El va spune să conduceți exact așa ca și în timpul orelor de condus. Dacă el nu vă spune să virați la dreapta sau la stânga, trebuie să mergeți înainte sau să urmați strada cu prioritate. Să nu intrați în străzi interzise și nici în străzi înfundate, numai dacă el va cere asta.

Examenul durează aprox. 45 de minute sau mai puțin, depinde de greșelile comise. In caz că faceți o greșeală mare, examenul va fi considerat eșuat și examinatorul vă va informa pe loc despre acest lucru. În timpul examenului el va observa felul în care puneți în practică cele învățate la orele de conducere. Din acest motiv, este foarte important să faceți și la examen numai ceea ce ați învățat în cadrul orelor practice.  Nu ascultați de cei care vă dau alte indicații „prețioase“. De exemplu: mergi încet și nu se poate întâmpla nimic!

Când sunteți gata cu examenul, el vă va spune pe loc dacă ați reușit sau nu. Daca ați reușit, vă va da permisul pe loc, sau o dovadă cu care trebuie sa mergeți iar la primărie sau la Strassenverkehrsamt pentru a primi permisul. ATENȚIE! Cu această dovadă NU aveți voie să conduceți! Dacă nu ați reușit, aveți voie să susțineți următorul examen numai după 14 zile. Există și excepții.

Noi sperăm mult că aceste sfaturi să vă fie de folos. În cazul în care aveți nevoie de ajutorul unui instructor auto care cunoaște limba română, iată un link direct către pagina doamnei Viorica Robina: https://www.facebook.com/groups/198110300660646/

Vrei să fii notificat când postăm noi articole ? E simplu !

Apreciază pagina noastră de Facebook :
https://www.facebook.com/The-Hoinarii-1820596351493017/

Ne găsești și pe Instagram: @the.hoinarii

SURSE FOTO:
http://www.fahrschul-preisvergleich.de/pages/f%C3%BChrerscheinpr%C3%BCfunghttps://
http://www.my-fuehrerschein.de/fuehrerschein_test/fuehrerscheintest-rumaenisch.aspxHTTP://
WWW.AUTOSCOUT24.DE/THEMEN/SPEZIALTHEMEN/FAHRSCHULE/KOSTEN-FUER-DEN-FUEHRERSCHEIN-IM-UEBERBLICK/

8 gânduri despre ”Permisul de conducere German – Sfaturile instructorului 

  1. Cristina zice:

    Buna, in Germania nu e valabil faptul ca daca schimbi directia de mers din greseala fata de ce a ordonat examinatorul sa te pice din start? In Romania am patit dintr-un sens cu 6 iesiri sa ies pe a 5-a si mi-a dat toate punctele pt asta, intreb ca am citit mai sus ca nu e problema daca ai gresit asa

    Apreciază

    • thehoinarii zice:

      Buna Cristina! Învățând în Germania pentru carnetul de condus, instructorul mi-a spus că schimbarea direcției din greșeală nu este un motiv pentru a eșua examenul. Examinatorii sunt conștienți că mai ales în situațiile în care este examinat un străin, acesta poate face greșeala în cauză și din cauza faptului că nu stăpânește bine limba germană sau pur și simplu din emoție.

      Apreciază

Lasă un comentariu