Primele zile în Germania – 4 lucruri pe care trebuie să le facem

Atunci când ne mutăm cu traiul într-o nouă țară avem o mulțime de lucruri pe care trebuie să le facem. Chiar dacă acestea sunt absolut evidente, uneori situația poate fi destul de confuză. Pur și simplu nu știm de unde să începem.

În articolul de față o să vă relatăm despre patru lucruri care trebuie făcute în primele zile după ce am ajuns în Germania. Nu o să abordăm subiecte precum găsirea unui loc de muncă sau a unei locuințe. Cel puțin de căutarea unei locuințe, poate chiar și temporară, trebuie să ne ocupăm înainte de a veni în Germania.

Să vedem cu ce începem:

Înregistrarea la autoritățile publice locale (Anmeldung)

anmÎnregistrarea la autoritățile publice locale este un prim pas care trebuie făcut odată ajunși în Germania. Procesul este unul simplu și gratuit în majoritatea localităților germane. Cu toate acestea, sunt anumite orașe în care se percepe o taxă pentru înregistrare. Spre exemplu, în Hamburg se percepe o taxă de 6,00 EUR.
Pentru a ne înregistra avem nevoie de următoarele acte:
Act de identitate
Confirmare de la proprietarul locuinței (începând cu 1.11.2015)
Contractul de cumpărare sau chirie al locuinței 

Este important de menționat că în mod normal înregistrarea (Anmeldung) trebuie făcută pe parcursul primei săptămâni după ce ne-am mutat în Germania. În cazul în care ne mutăm dintr-o localitate în alta pe teritoriul Germaniei, avem la dispoziție două săptămâni pentru a ne pune la evidență. Lipsa înregistrării sau întârzierea acesteia poate atrage amenzi de până la 1.000 EUR sau chiar 50,000 EUR în situații extraordinare.


Procurarea unui număr de telefon german

E de la sine înțeles că un număr de telefon german este absolut necesar atât pentru necesitățile zilnice cât și atunci când deschidem un cont bancar sau aplicăm pentru asigurare. Putem opta pentru un contract sau putem procura o cartelă pe care o reîncărcăm cât de des avem nevoie.


Deschiderea unui cont bancar

Fără un cont bancar este practic imposibil să te descurci în Germania. Pe cont primești salariul și de pe cont achiți locuința, asigurarea, faci cumpărături on-line etc. Respectiv, avem nevoie de un cont chiar din primele zile după ce ne-am stabilit în Germania. Pentru a deschide un cont, ne adresăm la orice bancă cu următoarele acte:
Act de identitate EU sau pașaport
Certificatul de înregistrare de la Autoritatea Publică Locală (Anmeldung)
Nu este neapărat să facem o programare în acest sens. Mergem direct la bancă unde ne va lua doar câteva minute deschiderea unui cont bancar.


Perfectarea asigurării medicale

1463582322.jpgAsigurarea medicală e o altă prioritate pentru primele zile în Germania. Majoritatea celor care locuiesc sau au locuit în Germania sunt de părere că sistemul de sănătate German este unul foarte bun. Cu toate acestea, pentru a putea beneficia de acest sistem este obligatoriu să avem asigurare medicală.

În caz de urgență este acordat ajutor medical și în lipsa asigurării. Însă, trebuie să ținem cont de faptul că fără asigurare medicală costurile serviciilor sunt extraordinar de mari. Respectiv, este recomandabil să aplicăm pentru asigurarea medicală cât de curând posibil.

Pentru a face acest lucru, mergem direct la compania de asigurări aleasă unde va trebui să completăm formularul de înregistrare. Multe companii, inclusiv și cele de stat au formularele de înregistrare on-line. Acestea pot fi descărcate, completate și expediate prin poștă la adresa sediului companiei de asigurări din regiunea noastră.

Din experiența voastră, care alte lucruri urmează a fi făcute în primele zile după ce am ajuns în Germania? Nu ezitați să ne scrieți în comentarii.

Vrei să fii notificat/ă când postăm noi articole ? E simplu !

Apreciază pagina noastră de Facebook :
https://www.facebook.com/The-Hoinarii-1820596351493017/

Ne găsești și pe Instagram: @the.hoinarii

Surse info:
https://www.umziehen.de/wohnsitz-anmelden/
http://www.bamf.de/EN/Startseite/startseite-node.html
http://en.zuwanderer.aok.de/home/
https://www.howtogermany.com/pages/healthinsurance.html
Surse foto:
https://www.gringotree.com/moving-abroad-bringing-along/
https://www.muenchen.de
https://www.fisioterapia-schreiber.es

 

Un gând despre ”Primele zile în Germania – 4 lucruri pe care trebuie să le facem

  1. Raoul bosca zice:

    Buna seara pentru alocația copiilor este necesar anmeldungul? Se poate face anmeldung daca lucrez la o companie aici , problema este că eu nu am o locuință aici azi lucrez in dresden peste 7 luni in Munchen etc ce pot face .mulțumesc.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s